Therapeutische werkvormen

 

(Post-) Hypnotische suggesties

 • Hypnotische suggesties
  Wanneer je in hypnose bent staat je onderbewuste open voor suggesties. De therapeut zou dan gevoelens of opdrachten kunnen suggereren die de cliënt ook daadwerkelijk zal ervaren. Bijvoorbeeld: "voel maar wat er gebeurt wanneer je op dit moment alle zwaarte in je lijf naar je linkerarm laat stromen" de cliënt zal allicht voelen dat op een bepaald ogenblik zijn linkerarm zwaarder aan zal voelen dan zijn rechterarm.

 • Posthypnotische suggesties
  Bij een posthypnotische suggestie zal het gevoel of de verandering op een later tijdstip optreden. Bijvoorbeeld: "elke keer wanneer jij de deurknop van je huis vastpakt, zal je een overweldigend gevoel van heerlijk ontspanning door je lijf ervaren" de suggestie zal in dit geval gaan werken op het moment dat deze geactiveerd wordt.


Egoversterking

 • Een veel voorkomend probleem bij klachten en problemen is een laag zelfbeeld. Voordat er dan met regressie gewerkt wordt gaan we eerst aan het ego werken. Meestal gebeurt dit door een hypnotische sessie waarbij gebruik wordt gemaakt van metaforen uit de natuur of dierenrijk. Ook hier wordt dan gebruik gemaakt van suggesties. Je kunt je voorstellen hoe fijn het is om bijvoorbeeld zo sterk te zijn als een leeuw of zo vrij als een vogel. Door dit via suggesties aan het onderbewuste toe te voegen zal de cliënt een toenemend zelfvertrouwen ervaren.


Intuïtieve ontwikkeling

 • Bij intuïtieve ontwikkeling ga je opzoek in jezelf, d.m.v. geleide meditatie, naar wie jij bent en waarom je doet zoals je doet. Jezelf verkennen naar hoe je functioneert in het leven. De overtuigingen die jij hebt meegekregen en jou misschien wel in de weg zijn gaan staan. Je leert te voelen hoe jouw energie stroom loopt in je lijf zodat je daardoor beter naar je lichaam kan luisteren. Kortom leer je jouw eigen energiehuishouding in beheer te nemen.


Regressie

 • Regressie betekent letterlijk teruggaan. Als je in regressie gaat ga je dus letterlijk terug in de tijd naar het moment dat jouw probleem, pijn of gedrag is ontstaan. Je leert dan door herbeleving van die situatie, waar en hoe overtuigingen zijn ontstaan. Je leert waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt die je misschien anders had willen doen. Vaak is een deel van ons letterlijk blijven steken in die situatie en is het alsof dat deel in ons stil is gaan staan. Door opnieuw in contact te komen met die situatie en de persoon die jij op dat moment was, kun je alles weer in beweging zetten. Door bewust onderscheid te maken tussen toen en nu, kun je bewust gaan kiezen voor nieuwe oplossingen en nieuw gedrag.
 • Soms is het van belang om een herbeleving van de conceptie, zwangerschapsperiode van moeder en/of de geboorte te doen. Door te ervaren de manier waarop je eerste contact was met dit leven, kan je inzichten krijgen over de manier waarop jij in dit leven staat.


Reïncarnatie

 • Bij reïncarnatie geldt hetzelfde als bij regressie, alleen gaat het dan om een vorig leven. Er wordt dan teruggegaan naar een vorig leven om op die manier patronen die zich in meerdere levens herhalen te doorbreken. Angst voor de dood is een veel voorkomende angst die vaak te maken heeft met vorige levens.
  Bij reïncarnatietherapie is de manier waarop je het leven verliet belangrijk in herbeleving. Uit vorige levens worden vaak angsten en overtuigingen meegenomen naar een nieuw leven en kunnen daardoor keuzes beïnvloeden die in dit leven gemaakt worden.
  Het is overigens niet van belang om te geloven in reïncarnatie voor een goede werking van de therapie.


Voice dialogue

 • Voice dialogue is een manier van communiceren met de verschillende delen in ons. Wanneer we worden geboren hebben we nog geen delen in ons ontwikkeld en zijn we authentiek. Dan komt er een moment in je leven dat je misschien wel je teen stoot en daarvan heel erg schrikt. Wat je dan nodig hebt is iemand die je constant waarschuwt om te voorkomen dat jij je teen stoot. Ons prachtige overlevingsmechanisme creëert dan onmiddellijk een deelpersoon in ons met als taak daarvoor te waken. Zo creëren wij in ons leven heel veel van dit soort deel personen die ons voortdurend van dienst zijn. Het probleem ontstaat echter wanneer een door ons gecreëerd deel niet meer nodig is, omdat we bijvoorbeeld niet meer op school zitten en gepest worden. Zo kan het gebeuren dat je gedrag als volwassenen zo is geworden alsof je op ieder moment weer gepest zou kunnen worden. Je kunt je voorstellen dat dit de nodige angsten en wantrouwen met zich meebrengt.


Werken met doelen en aanleren van nieuw gedrag

 • Het stellen van doelen is een zeer belangrijk onderdeel van therapie. Wanneer je gaat zwemmen naar een boei terwijl je niet weet hoe deze eruit ziet, zul je uiteindelijk verdrinken van vermoeidheid. Het is dus handig te weten hoe jou boei eruit ziet of eigenlijk gewoon weet waar je naar toe wilt werken. Het aanleren van nieuw gedrag is daarbij een essentieel onderdeel. Door middel van oefeningen kun je het nieuwe gedrag trainen zodat het uiteindelijk een automatisme wordt. Het stellen van doelen gebeurt meestal in het begin, tijdens de intake. Het aanleren van nieuw gedrag gebeurt meestal aan het einde van de therapie.

 

Top

 

 

© 2004-2015 M. de Clercq