Gaia-symbool. Ook wel moeder aarde symbool. Dit symbool is een vrouw figuur met de armen in een cirkel boven het hoofd en staat voor harmonie, wijsheid en natuurlijk evenwicht. Als talisman helpt het om meer innerlijke harmonie en psychisch evenwicht te vinden.

Gaia is in de Griekse mythologie de oermoeder, de aarde, die ontstond uit de Chaos aan het begin van de dingen. De Chaos bevatte alle basisbestanddelen, de vier elementen aarde, water, lucht en vuur. Ze bracht de hemelgod Uranus voort die tevens haar man werd. Kinderen van Gaia en Uranus waren de Titanen, Cyclopen en de Hetaconcyren. De titanen waren een ras van reuzen, die werden beschouwd als personificaties van natuurverschijnselen. De titanenhuwelijken leveren rivieren en bossen en zon, maan en sterren.

Uranus probeerde de kinderen in Gaia's buik te houden vanwege een voorspelling dat hij door zijn kinderen van de troon zou worden verstoten. Daarop besloot de jongste titanen zoon Chronos Uranus aan te pakken. Gaia maakt een enorme sikkel en Chronos ontmand Uranus, waardoor de hemel en aarde van elkaar werden gescheiden. Uit Uranus' bloed ontsproten de Furien, de wraakgodinnen.

Uranus verdween van het toneel en Chronos heerste over het heelal met zijn zuster Rhea als vrouw. De Grieken beschouwden dit als de gouden tijd van de Titanen. Maar Chronos ontpopte zich tot een even tirannieke figuur als zijn vader. Een orakel had hem gewaarschuwd dat een van zijn zoons zijn plaats in zou gaan nemen: daarom verslond hij zijn kinderen direct na hun geboorte. Rhea gaf hem, op advies van Gaia, een in doeken gewikkelde steen in plaats van de kleine Zeus, die vervolgens op Kreta werd grootgebracht. Eenmaal volwassen dwong Zeus Chronos zijn broers en zusters uit te braken. Dit waren onder meer zijn latere vrouw Hera, de zeegod Poseidon, de onderwereldgod Hades en Demeter, de godin van de gewassen. Gaia redde Zeus van eenzelfde lot als Chronos en Uranus door hem te waarschuwen dat een door hem bij Metis ('gedachte') verwekt kind zijn positie als oppergod bedreigde. Zeus slokte Metis op en uit zijn hoofd werd de godin Athena geboren.

 

 

Gemaakt door M. Brevet

 

© 2004-2015 M. de Clercq